Alergia a krzem - Dorsim
Dorsim Sp. z o.o.
Nagroda za promowanie zdrowego stylu życia

Alergia a krzem

Układ immunologiczny (odpornościowy) odpowiada za obronę wewnętrzną organizmu przed zagrożeniem w postaci patogenów, toksyn czy pasożytów.

Niekiedy jednak obrona ta może osiągać zbyt duże nasilenie, nieadekwatne do rzeczywistego zagrożenia i w taki właśnie sposób powstają choroby autoimmunologiczne w tym alergia.

W ostatnich latach, alergia stała się problemem coraz większej liczby osób, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Na jej występowanie wpływa wiele czynników, wśród których wymienia się m. in. czynniki środowiskowe oraz genetyczne. W patogenezie alergii istotną rolę odgrywają zanieczyszczenia środowiska
i niewłaściwy styl życia, znacznie obciążające układ immunologiczny, utrudniające mu tym samym radzenie sobie z atakującymi go zewsząd alergenami.

Do reakcji alergicznych mogą przyczyniać się niedobory różnych składników, wśród których wymienić należy krzem.

Niedobory krzemu mogą prowadzić do wielu nieprawidłowości w organizmie. Negatywnie wpływają na funkcjonowanie układu immunologicznego, obniżając odporność, co może skutkować pojawieniem się alergii, w powstawaniu której układ immunologiczny odgrywa podstawową rolę.

Krzem, jako nośnik informacji, jest konieczny do komunikacji mózgu z ciałem,
a jego niedobór prowadzi do osłabienia tego kontaktu i utraty kontroli nad funkcjami życiowymi, a tym samym do rozwoju choroby.

Wykazano, że osoby z alergią mają niedobór krzemu na wyższym poziomie,
w porównaniu do osób bez tego rodzaju schorzeń. Krzem przyczynia się do wzrostu stężenia krążących w organizmie limfocytów i przeciwciał, szczególnie klasy IgG. Limfocyty to komórki układu odpornościowego odgrywające główną rolę w swoistej odpowiedzi odpornościowej, czyli odpowiedzi skierowanej przeciwko określonemu antygenowi.

W obecnych czasach, gdy żywność jest coraz bardziej przetworzona, niedobory krzemu są coraz powszechniejszym zjawiskiem. Mogą one doprowadzać do różnego rodzaju patologii w organizmie, takich jak: pogorszenie stanu skóry włosów i paznokci, zmiany miażdżycowe, zmiany skórne, powstawanie trudno gojących się ran, szybsze starzenie się, a na skutek osłabienia układu immunologicznego, do rozwoju alergii. Dlatego warto zadbać o odpowiednią podaż tego składnika w diecie, a tym samym uchronić się przed niekiedy bardzo szkodliwymi skutkami niedoborów.