Odporność, czyli co broni nas przed infekcjami
To ciało kontroluje infekcje, a nie leki.
Bez wzmocnienia odporności, lekarstwa nie mają znaczenia.
Marc Lappé
Odporność, czyli co broni nas przed infekcjami
Odporność – niepodatność organizmu na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych takich jak brak wody, brak pokarmu, obecność toksyn, pasożytów i mikroorganizmów chorobotwórczych.Obniżona reaktywność układu odpornościowego jest przyczyną wzrostu częstości zachorowań oraz nietypowego, cięższego przebiegu wielu infekcji. Może to mieć miejsce w sezonach zwiększonej podatności na infekcje górnych dróg oddechowych, kiedy organizm jest szczególnie narażony na działanie chorobotwórczych drobnoustrojów.
Prewencja w tym zakresie polega na immunizacji, czyli uodpornieniu organizmu na działanie czynników chorobotwórczych:
• immunizacja bierna, to uodpornienie organizmu przez wstrzyknięcie surowicy odpornościowej
• immunizacja czynna, to wytworzenie przez ustrój przeciwciał odpornościowych.
Układ odpornościowy to dobrze zorganizowana maszyna, która chroni Cię przed patogenami ichorobami nowotworowymi. Nie tylko rozpoznaje zagrożenia w postaci wirusów, bakterii, grzybów i pasożytów, broni im dostępu do organizmu, lecz także podejmuje z nimi walkę na śmierć i życie. Gdy jesteśmy zdrowi, nie zastanawiamy się nad tym. Jednak już pierwsza infekcja zmienia często perspektywę i zaczynamy myśleć, jak wzmocnić odporność. Najprostszy i bardzo skuteczny sposób to prawidłowa dieta i odpowiednia suplementacja. Dieta na odporność to nie mit, ponieważ wiele składników odżywczych ma wręcz działanie immunostymulujące:
• wzmacnia działanie komórek układu odpornościowego
• stymuluje namnażanie się leukocytów i limfocytów
• wpływa na aktywację komórek odpornościowych
W efekcie poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, przez co, ten może nas lepiej chronić przed chorobami, łagodzić przebieg chorób oraz szybciej je zwalczać.
Literatura:
1. Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, „Nowiny Lekarskie” 2013, n
2. Krzysik M., Biernat J., Grajeta H., Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego. cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka
3. Skwarło-Sońta K., Żywienie a odporność.