Dorsim Sp. z o.o.
Nagroda za promowanie zdrowego stylu życia

Odporność, czyli co broni nas przed infekcjami

To ciało kontroluje infekcje, a nie leki.
Bez wzmocnienia odporności, lekarstwa nie mają znaczenia.

Marc Lappé

Odporność, czyli co broni nas przed infekcjami

 

Odporność – niepodatność organizmu na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych takich jak brak wody, brak pokarmu, obecność toksyn, pasożytów i mikroorganizmów chorobotwórczych.Obniżona reaktywność układu odpornościowego jest przyczyną wzrostu częstości zachorowań oraz nietypowego, cięższego przebiegu wielu infekcji. Może to mieć miejsce w sezonach zwiększonej podatności na infekcje górnych dróg oddechowych, kiedy organizm jest szczególnie narażony na działanie chorobotwórczych drobnoustrojów.

 

Prewencja w tym zakresie polega na immunizacji, czyli uodpornieniu organizmu na działanie czynników chorobotwórczych:
immunizacja bierna, to uodpornienie organizmu przez wstrzyknięcie surowicy odpornościowej
immunizacja czynna, to wytworzenie przez ustrój przeciwciał odpornościowych.

 

Układ odpornościowy to dobrze zorganizowana maszyna, która chroni Cię przed patogenami ichorobami nowotworowymi. Nie tylko rozpoznaje zagrożenia w postaci wirusów, bakterii, grzybów i pasożytów, broni im dostępu do organizmu, lecz także podejmuje z nimi walkę na śmierć i życie. Gdy jesteśmy zdrowi, nie zastanawiamy się nad tym. Jednak już pierwsza infekcja zmienia często perspektywę i zaczynamy myśleć, jak wzmocnić odporność. Najprostszy i bardzo skuteczny sposób to prawidłowa dieta i odpowiednia suplementacja. Dieta na odporność to nie mit, ponieważ wiele składników odżywczych ma wręcz działanie immunostymulujące:

• wzmacnia działanie komórek układu odpornościowego
• stymuluje namnażanie się leukocytów i limfocytów
• wpływa na aktywację komórek odpornościowych

 

W efekcie poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, przez co, ten może nas lepiej chronić przed chorobami, łagodzić przebieg chorób oraz szybciej je zwalczać.

 

Literatura:

1. Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, „Nowiny Lekarskie” 2013, n

2. Krzysik M., Biernat J., Grajeta H., Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego. cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka

3. Skwarło-Sońta K., Żywienie a odporność.