CENNE WŁAŚCIWOŚCI KRZEMU

Już w średniowieczu Św. Hildegarda z Bingen w swoim dziele pt.: „Physica. Uzdrawiające dzieło stworzenia – naturalna siła oddziaływania rzeczy”, opisywała wykorzystanie kamieni szlachetnych do celów prozdrowotnych. Kamienie te, jak oliwin czy jaspis, zawierają bowiem krzem. Dzisiaj wiemy, że krzemiany są jedną z form organicznych krzemu występujących na ziemi, a jego niedobór, podobnie jak pozostałych pierwiastków odżywczych, może być przyczyną przeróżnych jednostek chorobowych.

Krzem jest niezbędnym składnikiem każdego żywego organizmu. Znajduje się zwłaszcza w życiodajnych płynach, jak chlorofil w roślinach czy hemoglobina w organizmie człowieka. Z badań wynika, że dorosły człowiek posiada ok. 6-7g krzemu, a niektóre tkanki kumulują go więcej niż inne, zwłaszcza te związane z układem odpornościowym, jak węzły chłonne, płuca, śledziona czy aorta, a także wszystkie komórki tkanki łącznej. To właśnie w niej najprawdopodobniej rola krzemu jest najważniejsza.

Warto dodać, że również wszystkie gruczoły wewnętrzne zawierają dużą ilość krzemu, a jego niedobór może znacząco zaburzyć ich pracę.

W naszym organizmie żyje niezliczona ilość mikrobów. Wirusów, bakterii, pierwotniaków i pasożytów. Zwłaszcza te ostatnie potrafią skutecznie ograbić nasz organizm z krzemu. Warto zatem dbać o równowagę kwasowo-zasadową, by nie dopuścić do namnażania się patogenów. Rosyjski naukowiec M. Woronkow udowodnił, że krzem absorbuje i wiąże grzyby, m.in. Candida czy inne mykotoksyny, które mają wpływ na wzrost dysbakteriozy. Okazuje się jednak, że symbiotyczne bakterie z rodziny Lactobacillus nie mają zdolności „sklejania” się z roztworami krzemu. Jest to niezwykle cenne odkrycie. Dzięki niemu wiemy, jak ważna jest równowaga symbiotyczna w naszych jelitach dla odporności człowieka.

Rosyjscy naukowcy udowodnili ponadto, że uaktywniona przez krzem woda staje się bakteriobójcza, zabija wirusy, obniża poziom cukru we krwi.

 

Pomimo wysokiej zawartości krzemu w litosferze, w takiej formie w jakiej tam występuje, nie jest w stanie przyczynić się do niczego dobrego w naszym ciele. Występuje on tam w formie mineralnej, utlenionej i jest zupełnie obojętny dla człowieka. Natomiast występuje również krzem w postaci nieutlenionej i organicznej.

O prawidłowy poziom krzemu warto dbać przez cały rok, szczególnie w okresie wzmożonych infekcji, jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i wzmocnienia organizmu. Jeśli wartościowa dieta nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania na ten minerał, warto uzupełnić ją o odpowiednią suplementację. Na rynku znajdziesz jedyny w Polsce krzem organiczny (monomethylsilanetriol) w płynie Orsi. Ogromną zaletą produktu jest ponad 70% przyswajalność przez organizm oraz to, że nie zaobserwowano skutków ubocznych jego stosowania.
Dzięki niemu wzbogacisz swoją dietę i wzmocnisz organizm na sezon wzmożonych infekcji wirusowych.

Źródła:
1. Boguszewska-Czubara A., Pasternak K. Silicon in medicine and therapy. J. Elem. 2011; 16 (3): 489-497.
2. M.T. Murry, „Encyclopedia of Nutritional suplement”, Prima Publishing 1996.
3. Carlise E, Nutrition Review, 40, 1982, pp193-198.
4. Nielsen F, Annual Review of Nutrition, 4, 1984, pp21-41.